Bu Blogda Ara

27 Ekim 2014 Pazartesi

Truva atları


Truva atları

Truva atı (Trojen), Bilgisayar kavramında Truva atı zararlı virüsleri barındıran ve yükleyen programdır. Terim klasik Truva Atı ‘ndan türemiştir . Truva atları masum kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak kullanıldıklarında zararlıdırlar.

Truva atlarının iki türü vardır. Birincisi , kullanışlı bir programın bir hacker tarafından programın içine zararlı kodlar yüklenip program açıldığında yayılan cinsi. Örnek olarak çeşitli hava durumu  programları, bilgisayar saati ayarlama yazılımları ve paylaşım programları verilebilir. Diğer türü ise bağımsız bir program olup başka bir dosya gibi görünür. Örneklemek gerekirse oyun veya  dosyalar gibi kullanıcıyı aldatmaya yönelik bir takım programın harekete geçirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Truva atları kendi başlarına işlem yapamazlar. Aynen Yunanların planlarının işleyebilmesi için atın Truvalılar tarafından içeri alınması gerektiği gibi Truva atlarının zararlılığı da kullanıcının hareketlerine bağlıdır. Truva atları kendilerini kopyalayıp dağıtsalar bile her kurbanın programı (Truvayı) çalıştırması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder